Goed steenuiljaar

Dit jaar “borrelde” het van de steenuilen.

image8

Je zag ze zitten op daken en goten, het maakte niet uit. Overal spiedden de oogjes en hielden passanten goed in de gaten en verdwenen snel, als je hun richting op kwam.

image004

28 Juni kreeg ik een foto van iemand, waar ik geen uilen meer had verwacht. Nu zaten er daar twee op het dak.

image006

Doordat de uiltjes op onbereikbare plekken broeden stond het ringen, in mijn gebied, dit seizoen op een laag pitje. Maar ach, als ze er maar zitten….. en daarbij hun nuttige werk kunnen verrichten, zoals het bestrijden van kevers en muizen, om hun jongen groot te brengen.

image9

Op een enkel stelletje na, kozen ze voor een zelf gevonden broedplaatsen. Zelfs onder een blikken dak.

image010

Geen ideale situatie, zeker als het kwik in de thermometer begint te stijgen. Met hitte denk je aan gekookte eieren, dus samen met Nico is daar een kast opgehangen. En nu maar hopen dat het nieuwe onderkomen het stel gaat bevallen, zodat de eieren tegen de hitte zijn beschermd.

Helaas kreeg ik op 9 juli een melding van een bevriend vogelaar, die een verkeerslachtoffertje met ring had aangetroffen. Dit was buiten mijn territorium. Het nummer van deze ring had hij niet afgelezen en dat is wel van groot belang. De dichtstbijzijnde steenuil-collega’s, waren niet te bereiken. Dat heb je met mooi weer. Nieuwsgierigheid nam de overhand, dus ben ik er zelf naar toe gegaan. Op 3 juni was dit steenuiltje van een ring voorzien en helaas een zeer kort leventje beschoren. Veel uiltjes overleven het eerste jaar niet mede door onervarenheid. Soms zitten ze gewoon langs de rijbaan te dutten en dat is levensgevaarlijk. Wanneer de jongen uitvliegen, dan moeten ze een beschutte plek hebben om te kunnen schuilen. Dat kan door een ruige omgeving te creëren van takken, omdat ze veel over de grond scharrelen.

image012

Ook kunnen ze in een drinkbak vallen en verdrinken, omdat ze er niet uit kunnen klimmen. Op één adres zagen wij een zelf gecreëerde aanpassing in de paardendrinkbak. Een drijver met daarin gaas, zodat de uiltjes niet te water zouden kunnen raken.

image014

Omdat er meerdere bakken op het erf stonden, is er ook een veilige drinkbak geplaatst. Een drinkbak met speciale binnenbak, waar steenuiltjes snel uit kunnen klimmen, ongeacht het waterniveau.
Heeft u onveilige drinkbakken staan en uilen op uw erf of bij u in de buurt, dan kunt u contact opnemen met onze afdeling (Zie contact Regio 2-3).

VeiligeDrinkbakkens

Afbeelding: STONE. Klik voor een grotere versie

Steenuil assistent-ringster Jopie is nu in opleiding. Dit onder toezicht van Luc. Hierdoor zal de druk voor de huidige ringer(s) in het noorden wat worden verlicht.

image018

Zoals eerder hierboven geschreven, kunnen steenuiltjes creatief zijn in het vinden van broedplaatsen. Zo kunnen grondeigenaren ook zeer creatief zijn in het maken van kasten.

image020

Bij deze kast hier moest het voorportaal los geschroefd worden en….. oeps!.... daar zat gelijk een jonge steenuil te gluren in de opening. Gelukkig sprong het niet uit de kast.

image022

Douwe Greydanus