Langste adem

Op 26 augustus ontving ik een zééééér lang verwachte mail met het volgende bericht:

"Goedemorgen Douwe,
Twaalf jaar, nadat jullie bij ons de steenuilenkast hebben opgehangen, is het dan eindelijk gelukt. Afgelopen vrijdag hebben we de steenuil in de schuur gezien. Hij/zij zat op de tractor en verdween daarna snel in de uilenkast. Laat maar weten óf en wanneer je langs wilt komen.

Met vriendelijke groet,"   

Top! Voordat ik de fiets van stal haalde, heb ik eerst een vreugdedansje gemaakt. Toen op de fiets er snel naar toegereden. Voorzichtig hebben wij de schuurdeur geopend en inderdaad gluurde de steenuil om het hoekje van de kast en verdween toen uit het zicht. Nog net op tijd kon ik dit plaatje schieten als bewijs.
                                                                                                                           
Na de koffie even een rondje gemaakt over het terrein en op een afdekscherm lag een muis. Zeker een uil of torenvalk die deze had verloren. Het is wel een bewijs dat ze helpen met bestrijden van ongedierte.

Muis op net a


Jagen

 
Steenuilen zijn soms overdag, maar vooral in de nacht actief. De val-camera kan dat dan mooi vastleggen, terwijl wij een uiltje knappen.

 

Koplampen steenuil nacht a3Oproep


Paarden liefhebber(ster) maken gebruik van drinkbakken. Of daar nu weinig of veel water in staat……, hier loert het gevaar voor de uilen. De uilen vallen erin en kunnen er niet meer uit. Ze raken onderkoeld en dit leidt tot de dood. 

 

binnen blad a3

 (Klik op de afbeelding voor de folder Steenuil-vriendelijke drinkbak).

Op 27 augustus werd Jopie gebeld door een mevrouw en ze had een uiltje in een kuubkist gevonden. Het bleek inderdaad een steenuiltje te zijn en was het jaar daarvoor geringd. Het was al een behoorlijke tijd dood, maar duidelijk als tweedejaars gestorven. Wanneer een steenuiltje in een kuubkist terecht komt, kan het zijn dat deze er niet meer uit kan en dan verhongerd. Of deze ook zo aan zijn einde is gekomen? Dat zal altijd een vraag blijven.

 

Foto Jopie Koeleman gestoven in kuubkist a3Verschil


Een speurtocht, met enkele van onze kleinkinderen, in het dicht bij huis zijnde ‘Artis’ leverde een apart uiltje op. Het ging hier om de holenuil of te wel het konijnuiltje (Athene cunicularia). Deze is het beste te vergelijken met onze steenuil.

 

konijnuil 2 a

Het zat redelijk goed verstopt al zittend op de rots achter de aanwezige takken. Deze uiltjes broeden in verlaten konijnenholen. In hun leefgebieden zijn ook slangen actief, maar doordat ze het geluid van de slang kunnen nabootsen weten ze die goed te weerstaan. Onze steenuil is ook een echte holenbroeder, maar of deze ook broedt in een konijnenhol?

Douwe Greydanus.