Uilen nieuws oktober 2018

 

 

Asbestsanering.

Asbest houdende daken moeten worden vervangen. Met de eigenaar van de loods was een goede afspraak gemaakt, dat de Steenuilen geen last zouden ondervinden tijdens het broedseizoen.

Asbest er af klein DG

Na het broedseizoen werd het dak snel en vakkundig vervangen. Ook de wanden zijn vervangen en direct na het plaatsen van het eerste paneel, werd de kast terug gehangen. De gevederde bewoner zat dan ook na de werkzaamheden, alles uitgebreid te bekijken en dook later de kast in.

ik wacht af klein DG

 

Verdekt.

Als je op een erf komt…. Let dan goed op!!  Want je wordt bespiedt.

Uilskuikens Foto Dirk Spijker klein

Nestkast kopen?

Mensen vinden het prachtig om een steenuilkast, gekocht bij een tuincentrum, cadeau te doen. Onze werkgroep werd er bij geroepen om te komen controleren. Men had steenuiltjes gezien, die de kast in gingen. Maar deze kasten zijn zodanig ontworpen dat je ze niet kan voorzien van nest materiaal en zijn ook niet te openen. Dat is zonde van het geld, ondanks alle goede bedoelingen om de steenuil te helpen. Neem dus altijd eerst contact op met een Steenuilwerkgroep voor goede raad.

Vreemde kast klein DG

Wel heeft het tuincentrum ‘’de Boet’’deze kasten na overleg met Jopie uit de handel gehaald en verwijst men de aanvrager naar onze werkgroep. Dit is een goede ontwikkeling. Dat geeft tevens de koper van een Steenuilenkast de garantie dat deze wordt opgehangen, gecontroleerd en onderhouden. Door ervaren en bevoegde vrijwilligers van een Steenuilwerkgroep.

 

Verkeerslachtoffer

verkeerslo klein DG

Langs de weg lag een dood steenuiltje. Het was slachtoffer geworden van het voorbij razende verkeer. Het betrof een jong, dat ik al een tijdje op het oog had, maar die we niet konden ringen.  Dit vanwege broed buiten de kast. Wij weten dat veel uilen vaak de bermen bezoeken, omdat daar vaak minder gras staat en hun prooien makkelijker te traceren zijn. Johan de Jong uit Friesland had vaak dode (kerk)uilen langs de weg gevonden. De vogels maken gebruik van de hectometerpaaltjes, die vlak langs de snelweg staan. Jan koopman is de uitvinder van rollen die daar op gemonteerd zijn, zodat vogels er niet meer op konden zitten.

hecometerpaaltje A7 foto evert kunst klein

Op 5 meter van de weg af zijn 3 meter hoge palen met een dwarslat  geplaatst, waar ze op kunnen zitten. Resultaat veel minder verkeerslachtoffers.

De heer Evert Kunst alias ‘’de Specht” uit Blokker, kreeg van Rijkswaterstaat in samenwerking met de Kerkuilenwerkgroep Hoorn, een opdracht om zitpalen te maken. Evert heeft gekozen voor palen die duurzaam zijn en dus niet snel weg rotten. Deze palen worden langs de A7 geplaatst en met op de hectometer paaltjes de bekende rol van Jan Koopman. 

zitpaal 2 evert 80 palen klein 4evert kunst

Mooi dat men meer opkomt om de vogels meer te beschermen.

Hopelijk dat deze niet ten prooi vallen van een blikken of van kunststof voorzien monster.

Toezicht klein DG

 

 uilskuiken klein DG

Douwe Greydanus.