Verstoppen kan niet meer

Zoals wij allen weten, is Nederland zo kaal als een luis. In het gras mag geen bloemetje staan, want dat ontsiert het gazon en voor de boer is het niet praktisch. En geen bloemen betekend geen insecten.

image51

Grove mest moet opgeruimd worden waar belangrijke kevers op afkomen. Kevers zijn een belangrijke voedselbron voor veel gevleugelde. En ik  denk daarbij aan de mei- en mest kever voor de steenuil en muizen.

Alles op het erf moet er keurig opgeruimd uit zien, terwijl als je langs de weg rijdt, om de meter wel blik, papier, plastik of andere rommel ziet liggen. Achteloos weggeworpen! Steenuilen houden wel van een rommelig hoekje, maar waar vind je dit nog? Een erf waar steenuilen broeden en geen schuil mogelijkheden zijn, is een groot probleem voor jonge steenuilen. Zodra de uilskuikens de kast verlaten vliegen ze niet de boom in, zoals de koolmees, maar fladderen naar beneden en komen vaak op de grond terecht. Daar moeten ze meteen op zoek naar een beschutte plek, waar de kat of andere vijanden ze niet kunnen pakken. Dus beschutting is van essentieel belang.

 

image53

De boom in klimmen kunnen ze wel, maar dat gaat niet al te snel. Komen ze onder de “pannen” vandaan, dan is terugklimmen niet meer mogelijk. Geef ze eventueel een tijdelijke beschutting in de vorm van een takkenril of aardappelkist met pijpen, waardoor ze naar binnen kunnen kruipen.

      

image54

 

 image56

 

Ook kan een niet al te keurig opgestapelde hoopje planken al uitkomst bieden.

In de late avonduren kunnen ze u wel eens uit de slaap houden. Het lokken van een partner, huwelijkse perikelen of alarm. Het gaat er soms niet zo zachtzinnig aan toe. Geniet u van deze prachtige geluidsopname. (Klik op de geluidsbalk en geef uw mediaplayer toestemming in uw browser).

Geluidsopname Esmee H.

 

image57

 

Als de paartijd achter de rug is, zakken de hormonen en ruist de wind weer door de bomen. De  uilen zijn dan druk met jagen op prooien om de kleine snaveltjes te voeden van hun nageslacht. Nu het seizoen van ei legging weer is aangebroken, hopen wij dan ook dat een ieder weer mag genieten van een nieuwe generatie uilen die u mogen verlossen van o.a. de piepmuizen op uw erf of nabijheid.

 

Douwe Greydanus.