Wat is hier loos?

 

Je doet geen vlieg kwaad en zit rustig van de omgeving te genieten. Wordt je weer lastig gevallen door ruzie zoekers….de kauwen.

image16

Renovatie.

Een grote loods werd van zijn asbest dak ontdaan en waar moet je dan naar toe als uil? De bouwvakkers gaven aan het snel te kunnen uitvoeren, zodat verstoring kort zou zijn. De werkzaamheden vielen ruim buiten het broedseizoen, maar de omgeving maakte zich zorgen of ze dan wel terug zouden komen. Na een week nog geen steenuil terug gezien. Eén werd gespot in een ander gedeelte van het industrieterrein.

image17

Nog een week later zaten beide weer op de oude vertrouwde stek, maar nu met een nieuw dak boven hun kopjes.

image003

 

Uit den Boze!

Een hele oude fruittuin werd door een team van “Pomologische Vereniging Noord-Holland

image18

Een geschikte locatie voor een nestkast. Op initiatief van de eigenaar stonden we daar klaar met kast, bouten en moeren. De teamleider van POM keek mij doordringend aan en gaf aan dat er NIET één spijker of schroef de stam in mocht! Uiteraard zijn wij niet voor één gat te vangen en hebben dit creatief, maar solide opgelost. En nu maar hopen dat de uilen het ook goed vinden.

image19

Tijdens deze werkzaamheden kregen we hulp uit onverwachte hoek. Een Roodborstje gaf ons aanwijzingen.

image20

Predator

Nico kreeg foto’s toegezonden van iemand die zelf een kast had gemaakt en waar ook steenuilen gebruik van maakten. In het invlieg gat hing een karkas van wat op een steenuil leek.

image21

Een eerste gedachte: wat is het, wie heeft dit gedaan? Een marterachtige misschien? Op zoek dus naar bewijs. Een groepje rechercheurs boog zich over een betere foto.

image22

Het was een snip, maar wat voor snip? Diverse boeken werden erbij gepakt en Luc kwam met het verlossende woord.

Ik heb beide snippen opgezocht in mijn Duitse handboek.

> Een Houtsnip heeft meer grijsachtige poten, een achternagel die niet voorbij het teenkootje uitsteekt, niet zoveel wit van onderen, eerder roestbruine bovenvleugel.

Als ik me goed herinner is de ondervleugel van een Houtsnip niet wit, maar zacht gemarmerd door rosebruine streepjes.

> Een Watersnip heeft geelgroene poten in het eerste jaar, veel wit van onder, donkere bovenvleugel met dunne bandering.

Het mysterie is opgelost. Wij denken dat het Steenuiltje een watersnip heeft geschaakt en deze als prooi heeft geprobeerd de kast in te slepen.

Hieruit blijkt maar weer dat deze lief ogende uiltjes over heel veel kracht beschikken.

Douwe Greydanus